EU vyzývá USA, aby se nenechaly strhnout k odvetě kvůli rozhodnutí WTO

Francie a Německo opakují, že chtějí dohodu. USA už mají seznam výrobků z EU, na které bude zavedeno 25% clo.

Financial Times informují, že Francie a Německo chtějí dohodu s USA a nepřejí si velkou obchodní válku, která by se mohla rozhořet kvůli dotacím pro firmu Airbus.

Americká vláda na rozhodnutí Světové obchodní organizace reagovala rychle. Uvedla, že zavede cla ve výši 25 % na zboží od sýrů po svetry. Případ dotací pro Airbus se táhnul celých patnáct let, ale WTO nyní rozhodla, že USA mohou uvalit protiopatření na zboží v hodnotě 7,5 mld. dolarů. Cla mohou začít platit již od 18. října.

Nová americká cla se mohou rychle změnit v obchodní válku, neboť přicházejí zrovna v době, kdy je napětí ve světové ekonomice veliké.

Jenže EU sama bude moci „vrátit úder“ příští rok, neboť je téměř jisté, že WTO rozhodne o tom, že pravidla o dotacích porušily i USA, a to v případě Boeingu. Francouzsko-německý hlas varuje, že pak to bude EU, kdo zavede odvetná opatření.

EU má záložní plán na uvalení sankcí (které se týkaly jiného případu daňových pobídek poskytovaných USA). Tato opatření ale byla považována za příliš silná a výbušná, takže byla prozatím odložena.

Němci se bojí provokovat USA, neboť mají strach z případných cel na automobily. Trump už uvedl, že některá auta a součástky jsou hrozbou pro americkou národní bezpečnost, ale rozhodnutí odložil do listopadu. EU se proto snaží amerického prezidenta neprovokovat.

Zástupci německého průmyslu varují před přístupem „oko za oko“, s tím, že další zátěž pro již napjaté transatlantické vztahy je nepřípustná.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.