Co je pro Putina důležitější: Saúdové, nebo Írán?

Z jakého důvodu by Rusko bylo ochotno obětovat svoje vztahy s Íránem?

Stephen Bryen píše pro Asia Times o tom, že divokou kartou jsou USA, které v regionu Blízkého východu ztratily vliv a důvěryhodnost.

Prezident Vladimir Putin byl právě na návštěvě v Saúdské Arábii, která se na první pohled jeví jako plodná, vzešla z ní řada dohod a podpora pro saúdské investice v regionu. Putin investice potřebuje, protože ruská ekonomika není v nejlepší kondici, píše Bryen. Čisté exporty klesají a ubírají z ruského růstu. Domácí spotřeba sice roste, ale právě export nepůsobí pozitivně. Saúdové mohou být oním aktérem, který bude brzdit ruskou podporu Íránu.

Írán je pro Rusko komplikovaným přítelem. Sice se ukázal být užitečný v Sýrii, ale vojenské operace Revolučních gard a také Hizballáhu by mohly spustit válku s Izraelem, která vůbec není v ruském zájmu.

Rusko chce být mocenským vyjednavačem prvního řádu v Sýrii, a chce mít také dobré vztahy s Izraelem. Nejde jen o technologickou a vojenskou spolupráci, Putin ví, že Izrael je most k USA. Rusko potřebuje zlepšit vztahy s USA. Otázka je, myslí si Bryen, jestli by taková dohoda musela znamenat obětování vztahu s Íránem.

Bryen se také domnívá, že se Rusko při pohledu na íránskou ekonomiku diví, proč Írán všechny volné peníze dává na zbrojení, když hospodářství je tak slabé. Není ale jasné, jak velkou páku Putin na Írán má. Může být, že íránská vláda je čím dál pod vlivem Revolučních gard.

Bryen dále spekuluje, co by se stalo, kdyby Írán využil jaderné zbraně.

Divokou kartou proto nejsou ani Rusové, ani Saúdská Arábie, ale Spojené státy, které v celém regionu ztratily vliv a důvěryhodnost. Trumpovi už nikdo nevěří, píše na závěr Bryen.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.