USA zvažují „pravidla“ nahlašování pro čínské diplomaty

Čínští diplomaté by podle nového pravidla byli povinni informovat o svých kontaktech s americkými akademiky, vědci a také s místními nebo státními představiteli.

Americký velvyslanec v Číně Terry Branstad obhajoval nápad, podle kterého by čínští diplomaté museli hlásit svoje jednání s Američany. Má se jednat o další prvek kontroly nad entitami pod kontrolou čínské komunistické strany, píše agentura Associated Press.

Nápad reaguje na snahy USA, Austrálie a některých dalších zemí zaměřit se na možné čínské pokusy provádět špionáž nebo získávat vliv v zemích, kde působí. Jedná se ale také o krok navazující na roky stížností amerických a dalších diplomatů působících v Číně – ti jsou omezování v pohybu po zemi i v možnostech jednat s čínskými oficiálními představiteli i členy veřejnosti.

Velvyslanec Branstad řekl, že navrhované pravidlo je velmi mírné, má jen zlepšit přístup amerických diplomatů v Číně do místního „uzavřeného“ systému. Odmítl, že by pravidlo porušovalo globální dohodu o postavení diplomatů, jak tvrdí čínská strana.

Pravidlo by znamenalo, že i čínští diplomaté v USA by museli informovat o svých kontaktech s americkými akademiky, vědci a také s místními nebo státními představiteli. Informace o takovém pravidlu se objevila minulý týden. Branstad řekl, že se jedná o mnohem mírnější omezení než ta, která platí pro americké diplomaty v Číně. Podle velvyslancových slov se američtí diplomaté nemohli setkat a jednat s představiteli donucovacích orgánů nebo jim byly odmítnuty návštěvy na čínských univerzitách.

Na kritiku čínského ambasadora, který podle Branstada reagoval rozčíleně, americký diplomat reagoval s tím, že USA má velmi otevřený systém, zatímco Čína velmi uzavřený. Branstad zdůraznil, že tu jde o reciprocitu.

Americký velvyslanec také sdělil, že ve Washingtonu uvažují i o dalším návrhu, který by znamenal, že by se čínští zaměstnanci „orgánů pod kontrolou strany“, kteří v USA působí například jako žurnalisté, museli registrovat jako „zahraniční agenti“. O tom, jakým směrem se tento nápad posune, Branstad nic neví.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.