Porošenko přepsal část svého cukrářského impéria na syna

Nejstarší syn exprezidenta se stal majitelem části koncernu Roshen. Důvody pro tento krok nejsou jasné.

Společnost Roshen, která doposud patřila bývalému prezidentovi Ukrajiny Petro Porošenkovi, nepopřela informace o tom, že Petro Porošenko přepsal část společnosti na svého nejstaršího syna Alexeje. Důvod, proč k tomu došlo společnost nesdělila s tím, že je to otázka pro oba Porošenky.

Podle informací Centra boje s korupcí se 6. listopadu stal vlastníkem společnosti CEEK (Středoevropská cukrářská společnost) Alexej Porošenko, nizozemská společnost Roshen Europe B.V. vlastní 85 % CEEK. CEEK je jednou z hlavních společností ve struktuře Roshenu, je zřizovatelem celé řady dalších podniků. Změna vlastnictví se tak týká také některých těchto struktur.

Petro Porošenko zůstane jako vlastník v případě některých dalších společností, které pod CEEK patří jako společnost Rošen-Stolica nebo Kyjevská cukrářská fabrika Rošen.

Petro Porošenko patří podle informací novin Novoje vremja-Byznys k šesti ukrajinským miliardářům, kteří za poslední rok zbohatli. V Porošenkově případě se jednalo o 12% nárůst bohatství, takže má exprezident vlastnit majetek v hodnotě asi 1,25 miliard dolarů a je šestým nejmajetnějším Ukrajincem. Jedním z důvodů pro zbohatnutí je skutečnost, že firma Roshen zvýšila v minulém roce vývozy o 30 %. Právě Kyjevská cukrářská fabrika Rošen, kterou si Porošenko ponechal ve svém vlastnictví patří k nejúspěšnějším podnikům společnosti – její čistý příjem v roce 2018 vzrostl o 44 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.