Co se to děje se světovými cenami kávy?

Po celém světě roste spotřeba kávy, ale i tak obchodní ceny v minulých letech dramaticky klesly. Pro kávu typu espresso to neplatí. Proč?

Nákladová krize vytváří strukturální problémy pro producenty kávy v globálním měřítku, informuje pro Asia Times Benoit Pelegrin.

Po celém světě roste spotřeba kávy, ale i tak obchodní ceny v minulých letech dramaticky klesly, což je pro producenty velmi zlé. Ale cena espressa je stejná. Co se to děje?

Ceny futures typů kávy arabica a robusta klesly od roku 2017 o celých 40 % a jsou na historicky nízké úrovni.

Určitý vliv má obrovská sklizeň v Brazílii, která je největším světovým producentem.

Spotřeba ale podle Mezinárodní kávové organizace (ICO) roste o 2,1 %, denně se vypijí dvě miliardy šálků kávy. Dopady cenové krize jsou hrozné, farmáři se neuživí, nemohou investovat či se připravit na klimatickou změnu.

Ve střední a jižní Americe řada farmářů končí, a to zejména ti, kteří pěstují typ arabica, který je obtížnější k pěstování než robusta. Výsledkem je, že země, kde jsou náklady na pěstování vyšší, jako je Kolumbie, Honduras, či Guatemala, produkují stále méně kávy.

Celosvětově klesá podle ICO produkce o 0,9 % ročně, ale v jižní Americe klesá ročně o 3,2 %.

Zároveň je ovšem poptávka po vysoké kvalitě kávy značná.

Max Havelaar garantuje svým producentům minimální cenu 1,40 dolaru za libru kávy, plus bonus, pokud je káva organická. Jenže i když se fairtradeoví producenti snaží, je to stále malá část trhu. Velká část producentů je zranitelná cenami, které se obchodují na burze v Londýně či New Yorku.

Je ovšem zvláštní, že nízké ceny neovlivňují spotřebitelské ceny. Je to kvůli tomu, že řetězec je velmi dlouhý, od keříků v Jižní Americe až po moderní kavárny ve velkých městech.

Jsou tu obchodní giganti jako je Nestlé nebo Lavazza, doprava, a další ceny a pak není divu, že obchodní cena kávy jako komodity je asi tak 10 % toho, co platíme u pokladny.

Vzácné variety jako je Tarrazu Kostarika, nebo Bourbon Pointu mají jiný typ cen, tam se jedná přímo mezi producentem a obchodníky.

Tyto specifické variety si účtují i více než 110 dolarů za kilo, což je v prudkém kontrastu s arabikou, která má cenu 2,20 dolaru.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.