Francie naléhá na Evropu, aby v Sahelu pomohla v boji proti Islámskému státu

Asymetrická válka v Mali představuje podle všeho „vážnou výzvu“ pro francouzské jednotky.

Ministryně obrany Florence Parlyová přiznává, že francouzská vojska na místě čelí „značným výzvám“.

Francouzská ministryně obrany vyzývá evropské spojence, aby se zapojili do operací v Sahelu. Šestileté angažmá francouzských vojsk nedosáhlo úspěchu a nezlikvidovalo extremisty v oblasti, napsaly noviny Financial Times.

Asymetrická válka v Mali je „vážnou výzvou“ pro francouzské jednotky. Francouzská ministryně tvrdí, že operace v Sahelu je klíčová pro bezpečí Evropy a že ostatní země by se měly zapojit a podpořit v „dlouhém boji“. Situace je komplikovaná nejen asymetrickou válkou vedenou proti francouzským jednotkám, ale také starými konflikty a napětím mezi komunitami.

Byl to prezident François Hollande, který se rozhodl vyslat vojska do Timbuktu a osvobodit ho od islamistů. Od té doby zemřelo v zemi 28 francouzských vojáků a boj se stává stále krvavější. 37 lidí zahynulo v autobuse, který vezl pracovníky do zlatého dolu v Burkina Faso.

Parlyová ovšem odmítá přiznat, že by Francie uvízla v nekonečném vojenském konfliktu. Islámský stát byl poražen v Sýrii, ale v Sahelu musí být poražen také. Parlyová proto očekává větší angažmá evropských zemí.

Francouzská ministryně obrany uvedla, že Francie směřuje k cíli výdajů 2 % HDP na obranu, ale stejně tak je podle ní důležitý příspěvek Evropanů k operacím, ke zvládání krizí. Není možné jen utrácet 2 % a nic s tím nedělat, tvrdí Parlyová.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.