Zelenského strana čelí vnitřní krizi a ohrožuje ratingy prezidenta

Intriky a skandály oslabují ukrajinskou stranu Služebník národa. Projevuje se, že vznikla jako „sbor náhodných lidí“.

Podle ukrajinských liberálních novin Novoje vremja se politická frakce prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského Služebník národa (lidu) rozpadá do neformálních skupin a stále více ponořuje do skandálů a intrik. V důsledku toho riskuje Zelenského tým ztrátu podpory voličů a části svých členů.

Nově vzniklá strana Služebník národa zabodovala v parlamentních volbách v červenci letošního roku. Získala v parlamentě většinu 354 poslanců, což ale nic nemění na tom, že se jedná o rychle vzniklou politickou sílu, kterou deník Novoje vremja popisuje jako „sbor náhodných lidí“. Zde také politologové viní hlavní problém: podle Vladimira Fesenka byl například proces hledání kandidátů za stranu dost chaotický. V důsledku se pod vlajkou SluNa sešli lidé různých názorů – od liberálů po konzervativce, od vlastenců k prorusky orientovaným lidem.

První 2,5 měsíce po volbách pracovala frakce v „turborežimu“, obsadila vedení parlamentu, pozice ve vládě a přijala na 60 nových zákonů. V poslední době se ovšem objevují ve straně problémy. Podle analytika Anatolije Oktisjuka Volodymyr Zelenskyj už svojí politickou frakci plně nekontroluje. Ve spojení se stranou se objevila celá řada skandálů, do kterých se dostávají její poslanci a někteří z nich pak i sabotují důležitá rozhodnutí prezidenta.

Situace došla tak daleko, že 15. listopadu došlo k vyloučení hned dvou členů strany SluNa. Celkově je situace kolem strany nejistá a pokud intriky nenaruší její jednotu, tak skandály mohou tvrdě udeřit na dosavadní image Zelenského.

Největší problémy má strana v případě poslanců zvolených za většinové okrsky, kteří byli voleni jako „nezávislí“. Hned na začátku práce tak vznikly třenice mezi poslanci za stranické spisky a poslanci zvolenými v rámci většinového systému.

V parlamentní frakci začaly nabírat na síle neformální skupinky poslanců, minimálně existují dvě skupiny – jedna se orientuje na miliardáře Ihora Kolomojského a druhá na byznysmena Ilju Pavljuka, který má dnes kupříkladu vliv na asi 30 poslanců. Vedle těchto větších neformálních skupin svázaných s Kolomojským a Pavljukem, noviny píší o existenci menších neformálních skupinek. Zelenskyj se tak může 100 % spolehnout vlastně jen na pět poslanců Rady, jde o lidi spojené s jeho studiem Kvartal-95.

Podle Fesenka je tu ale stále skupina 180–190 poslanců, kteří jsou stále ochotni podpořit návrhy z prezidentské administrativy. To zaručuje určitou stabilitu pro parlamentní práci. Ovšem ve straně stále více projevuje strukturální a psychologická krize. Stranu nicméně zatím zachraňuje to, že v ní není zatím ani jeden poslanec, který by stál přímo proti Zelenskému, dodává politolog. Co se stane, až se krize ve straně zhorší a sníží se podpora prezidenta Zelenského? Prezident dal nedávno jasně najevo, že v takovém případě stranu rozpustí. Podle Fesenka nemluví Zelenskij do větru.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.