Po prohraných volbách budou rumunští socialisté zřejmě měnit vedení

Spekuluje se o rezignaci současné předsedkyně strany a o potřebě obnovy strany.

Bývalá rumunská premiérka a předsedkyně sociální demokracie (PSD) Viorica Dancilová by podle spekulací měla odstoupit z postu předsedkyně strany, tvrdí hned několik zdrojů. Odchod z čela strany je spojen se špatným volebním výsledkem předsedkyně PSD v druhém kole prezidentských voleb. Dancilová dostala vůbec nejnižší podporu voličů pro socialistického kandidáta v druhém kole voleb. Vysocí představitelé strany nyní volají po obnově strany spojené s odchodem současné předsedkyně.

Dancilová po volbách odchod omítala. Podle médií bývalou premiérku o nutnosti rezignace přesvědčil předseda dolní komory rumunského parlamentu Marcel Ciolacu na pondělní schůzce. Dancilová by v budoucnu měla řídit ženskou organizaci strany a v příštích volbách být nominována na volitelné místo. Ciolacu informaci ale blíže nepotvrdil, řekl jen, že oba vedli produktivní a klidný rozhovor.

Odchod bývalé premiérky Dancilové z postu lídra PSD má být dobrou zprávou pro evropskou socialistickou frakci, se kterou byla Dancilová na ostří nože.

Dancilová kandidovala v prezidentských volbách, jejichž druhé kolo se konalo v neděli 24. listopadu. Svůj post obhájil dosavadní prezident Klaus Ioannis, získal přes 65 % hlasů, Dancilová dostala kolem 34 % hlasů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.