USA slibují pomoc v prevenci nepokojů v Latinské Americe

Washington chce podpořit ty vlády v regionu, které nechtějí, aby zdejší protesty přerostly v nepokoje. Padla i nová obvinění vůči Kubě a Venezuele.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v pondělí obvinil Kubu a Venezuelu, že se chtějí „zmocnit“ demokratických protestů v Latinské Americe. A slíbil americkou podporu zemím, které se snaží zabránit přeměně protestů v nepokoje.

Pompeo ovšem nabídl jen málo vysvětlení ohledně toho, proč považuje Kubu a Venezuelu za aktéry, kteří nepokoje v regionu podporují.

Vedle toho americký šéfdiplomat řekl, že Trumpova administrativa podpoří takové kroky, které Kubě a Venezuele zabrání protestů zneužít.  Zdůraznil, že na rozdíl od protestů nepředstavují nepokoje „demokratickou vůli lidu“.

V Latinské Americe otřásly protesty celou řadou zemí. Jednalo se o Chile, Kolumbii a Ekvádor i Bolívii. K méně dramatickým protestům došlo v Argentině a v Peru.

Jak článek připomíná, od roku 2017 došlo ke zhoršení vztahů mezi USA a Kubou. Dalším zdrojem napětí se stala kubánská podpora režimu Nicolase Madura ve Venezuele i samotný politický vývoj ve Venezuele. Na adresu Nicolase Madura Pompeo v pondělí řekl: „Maduro také skončí. Jenom nevíme, kdy ten den nastane.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.