Penzijní reforma ve Francii vyvolává nové protesty

Očekává se, že penzijní reforma bude největší reformou za dvacet pět let. Nové protesty se zatím těší velké veřejné podpoře.

Stovky tisíc protestujících se chystají nebo už vydaly do ulic, všímají si noviny Financial Times. Vyjadřují tím odpor vůči penzijní reformě, kterou navrhuje prezident Emmanuel Macron. Očekává se významné ochromení dopravy, jak u metra, tak u autobusové sítě. Do stávky se zapojí i letecká společnost Air France, také učitelé, zdravotníci a protesty podpoří zřejmě i studenti.

Financial Times uvádí, že u těchto skupin se kumuluje nespokojenost s vládou. Také platí, že Francouzi obvykle vyjadřují nespokojenost v druhé půlce volebního období prezidenta.

Premiér již svolal vládu, aby se poradili, co dělat s protesty. Protesty byly svolány svazy spojenými s komunisty, ale přidaly se i další, píší britské noviny. Uvidí se ovšem v průběhu příštího týdne, zda si udrží podporu, nebo zda protestní síla postupně vyšumí.

U veřejnosti panuje odpor a zmatení nad Macronovou penzijní reformou. Protesty se proto zatím těší velké veřejné podpoře.

V rámci provedeného průzkumu podporuje protesty 60 % dotazovaných, mezi nimi jsou i Macronovi příznivci. Levice chce využít protestů k sjednocení fragmentovaného hnutí. Levice totiž byla poněkud v pozadí kvůli protestům hnutí Žlutých vest. Vůdce komunistické strany uvedl, že očekává značnou mobilizaci. Antikapitalisté a blok „revoluční“ se chystá demonstrovat v sobotu.

Macron se snaží dosáhnout jednoduchého penzijního schématu a chce odbourat výhody pro určité skupiny, jako třeba u pracovníků na železnici. Tato idea byla již ve volebním programu, ale má se za to, že Macron reformu moc nevysvětlil. Reformu málokdo chápe, a proto je kolem ní tolik obav.

Macronova oblíbenost se vrátila na čísla před začátkem protestů Žlutých vest. Většina Francouzů ovšem stále s jeho prezidentováním nesouhlasí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.