Japonsko rekordně rychle ratifikovalo obchodní dohodu s USA

Rychlost ratifikace dohody ukazuje, že se Japonsko chce vyhnout obchodní válce s USA.

Japonsko a premiér Šinzó Abe tím ukazuje důležitost vztahu k americkému prezidentovi, míní Financial Times.

Dohoda je ratifikována pouhých osm měsíců od začátku jednání. Mimo jiné obsahuje ujednání o snížení cel, které umožní dovoz amerického hovězího do Japonska.

Trump tak dostane do nového roku další triumf své obchodní politiky, který využije ve své volební kampani.

Ostatní země budou Japonsko bedlivě sledovat. Uvidí se, zda se Trump spokojí s dohodou – potom by i ostatní země mohly usoudit, že je lepší uzavřít menší dohodu. Pokud ovšem po nějaké době začne na Japonsko zase tlačit, pak je jasné, že politika ústupků nemá cenu.

Rychlost dohody (protože většina obchodních dohod se vyjednává roky) ukazuje na význam vztahu mezi japonským premiérem a americkým prezidentem. Pro Trumpa se tím narovnávají podmínky pro americké farmáře, kteří budou moci vyvážet do Japonska snáze hovězí i vepřové maso. Je to určitá úleva i vzhledem k napětí ve vztazích s Čínou.

Japonsku šlo hlavně o to, aby se do hledáčku USA nedostaly automobily a komponenty do aut. Po EU a po Transpacifické dohodě, má tak Japonsko další dohodu. I když, prý by bylo rádo, kdyby se USA vrátily k TPP a připojily se k ní.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.