Šinzó Abe spouští další stimulační balíček pro Japonsko

Balíček je první od roku 2016, jeho cílem je napravit škody po tajfunu, investovat do moderních technologií a také zlepšit infrastrukturu.

Financial Times informují, že se jedná o 121 mld. dolarů. Je to větší plán, než se očekávalo.

Balíček dokazuje, píší FT, že i po sedmi letech růstu za premiéra Abeho, je japonská ekonomika stále zranitelná. Je to i možná reakce na ekonomické oslabení dané navýšením spotřební daně. Balíček zapadá do globálního kontextu, protože řada vlád se snaží povzbudit výdaje a využívá přitom nízkých až záporných úrokových sazeb.

Balíček je skutečně významný, tvoří 1,9 % japonského HDP za 15 měsíců. Je potřeba také uvést, že Japonsko má někdy problémy výdaje „udat“, protože se potýká s nedostatkem pracovních sil a není pak schopno některé vládní programy realizovat.

Technologické zaměření balíčku je směřováno k mobilním technologiím, které jdou dokonce nad rámec technologie 5G, a také k biomedicíně.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.