Domácnostem v Česku a na Slovensku vyrostly výdaje za potraviny. Nejvíc z celé EU

Domácnosti „východního“ křídla spolu s Řeckem a Portugalskem vydávají na potraviny nadprůměrný podíl v rámci EU.

Evropský statistický úřad Eurostat zveřejnil srovnání dat z členských zemí EU, která se týkala výše výdajů domácností za potraviny a nealkoholické nápoje v roce 2018.

27,8 % příjmu utratí rumunské domácnosti za potraviny, zatímco ve Velké Británii jenom 7,8 %. Data Eurostatu tak ukazují na velké rozdíly v rámci Evropské unie.

Percentuálně nejvyšší podíl vydávají za jídlo domácnosti v již zmíněném Rumunsku, dále v Litvě (20,9 %), v Estonsku (19,6 %), v Bulharsku (19,1 %), v Chorvatsku (18,8 %), v Maďarsku 18,1 %, V Lotyšsku (17,8 %), na Slovensku (17,4 %), v Řecku (‚16,9 %), v Polsku (16,4 %), v Portugalsku (16,4 %) a v Česku (16,4 %). Evropský průměr činí v případě potravin 12,1 % výdajů domácnosti. Vedle Británie dávají za jídlo a nealkoholické nápoje nejméně v Irsku (8,7 %), Lucembursku (9,1 %), Rakousku (9,7 %) a v Německu (10,8 %).

Eurostat dále uvádí, že největší snížení výdajů domácností na potraviny mezi roky 2008-2018 zaznamenala Litva, Polsko a Malta. Obecně v těchto letech podíl výdajů na potraviny klesal nebo byl stejný.

Česká republika a Slovensko však patří k zemím, kde se výdaje domácností na potraviny zvyšovaly nejvíce v celé Evropské unii (o 1,4 procentního bodu). Ke zvýšení došlo i v Nizozemsku a v Maďarsku (1 a 0,8 %).

Výdaje domácností na potraviny a nealkoholické nápoje tvoří v průměru EU 12,1 % celkových výdajů domácností a jsou na třetím místě za výdaji na bydlení, vodu, elektřinu, plyn a další paliva (24 %) a za dopravu (13,2 %).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.