Rusko bude mohutně investovat do syrského přístavu Tartus

Investice do přístavu, kde je situována jediná ruská námořní základna mimo postsovětský prostor, posílí ruský vliv v Sýrii.

Země tím dál posílí svůj vliv v Sýrii, informují Financial Times.

Rusko bude investovat 500 milionů dolarů do syrského přístavu Tartus. Tato jeho největší investice v Sýrii dál posílí ruský vliv v regionu.

V přístavu Tartus je jediná ruská námořní základna, která se nachází mimo území bývalého Sovětského svazu. Pro Moskvu se jedná o klíčový přístup ke Středozemnímu moři a hodlá investovat do výstavby nového obchodního přístavu.

Moskva se snaží najít poválečné uspořádání pro Sýrii a také sesbírat dostatek finančních zdrojů na její obnovu. Uvažuje se o možném železničním spojení přístavu s Irákem.

Ruská průmyslová skupina Strojtransgas, kterou vede Gennadij Tymčenko, blízký Putinův přítel, postavila v Sýrii závody na zpracování plynu a ovládá i důl na fosfáty a závod na zpracování hnojiv. A právě tato firma by měla mít na starosti přístav Tartus.

Rusko také v rámci humanitární pomoci dodá do Sýrie 100 000 tun obilí. Přístav Tartus je klíčovou součástí pro ruskou vojenskou přítomnost v oblasti Blízkého východu, může pojmout až 11 válečných lodí.

Rusové také diskutovali se syrským prezidentem o nalezištích ropy na severovýchodě země, o kterých americký prezident řekl, že zůstanou „pod americkou ochranou“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.