Japonsko vyšle na Blízký východ torpédoborec a dvě letadla

Vláda v Tokiu schválila jednoroční vojenskou misi v oblasti Ománského zálivu a Arabského moře. Chce tak chránit své tankery.

Japonská vláda vyšle do oblasti Blízkého východu dvě hlídkovací letadla a jeden torpédoborec. Účelem mise v oblasti moří při pobřeží Íránu, konkrétně v oblasti Ománského zálivu a Arabského moře, má být především sběr informací a ochrana japonských lodí, které se v této oblasti pohybují.

Torpédoborec je vybaven helikoptérami a vedle toho nebudou chybět ani dvě hlídkovací letadla P-3C. Mise by měla začít v lednu, má trvat jeden rok a účastnit se jí bude kolem 206 osob personálu japonských námořních sil.

90 % ropy, která směřuje na japonský trh, prochází právě touto bezpečnostně citlivou oblastí, která v poslední době zaznamenala řadu útoků na japonské tankery.

Vojenská mise Japonska se ale nebude týkat oblasti Hormuzského zálivu. Íránský prezident Hasan Rúhání přiznal, že Japonsko plánuje vojenskou misi v této oblasti, protože ho o tom informoval během dvoudenní návštěvy v Teheránu premiér Šinzó Abe.

Japonsko se rozhodlo pro samostatné vojenské působení v oblasti Blízkého východu a odmítlo pozvání USA a dalších sedmi zemí na vytvoření vojenské iniciativy právě v oblasti Hormuzského zálivu. Tuto americkou iniciativu kritizuje Írán.

Hormuzský záliv a okolí

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.