Bernie Sanders sbírá na kampaň. Od malých dárců už má miliony dolarů

Sanders se spoléhá na individuální dárce. Průměrně mu 1,8 milionů podporovatelů dalo 18 dolarů.

Noviny Financial Times informují o tom, že Sandersovi se navzdory očekáváním v kampani daří.

Bernie Sanders si v kampani vede lépe, než se očekávalo a daří se mu sbírat miliony dolarů od malých dárců. 78letý senátor z Vermontu předložil vysoké částky – 34,5 milionu dolarů jen měsíc před hlasováním v Iowě.

Sanders se sám označuje za demokratického socialistu a nebyl vnímán jako pravděpodobný kandidát. Jenže neutuchající podpora ukazuje, že je stále silně ve hře, konstatuje článek. Na národní úrovni má Sanders podporu 19,1 % demokratických voličů, čímž se blíží k Joe Bidenovi.

Sanders ve své kampani zdůrazňuje, že má malé individuální dárce. Jedná se o 1,8 milionů podporovatelů, kteří v průměru dali 18 dolarů.

Samozřejmě, že i když si Sanders vede ve financování kampaně dobře a je i lepší než ostatní demokratičtí kandidáti, zaostává za Trumpem.

Julian Castro už kandidaturu za demokraty vzdal, byl jediným zástupcem hispánské menšiny.

Sanders svou kandidaturu prohrál v roce 2016, tenkrát zvítězila Hillary Clintonová. Jenže Sandersovi se daří udržovat si svou základnu mladých progresivních voličů. Podporuje ho například i Alexandria Ocasio Cortezová, která patří mezi nejviditelnější americké socialisty.

Noviny upozorňují na to, že by bylo chybou Sanderse podceňovat. Kampaň Elisabeth Warrenové v posledních týdnech ztratila drive.

Obrovské peníze do kampaně dává například další demokratický kandidát Michael Bloomberg, který zaplavuje média svými šoty a reklamou, i když v průzkumech silně zaostává.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Lorie Shaull from St Paul, United States – Bernie Sanders, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79610248

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.