Johnson čelí kritice. V době vypuknutí krize na Blízkém východě byl na dovolené

Kritici Johnsonovi vyčítají, že zatímco krize na Blízkém východě eskalovala, zůstal na dovolené a nebyl vidět.

Předseda vlády Velké Británie čelí kritice za postoj k první mezinárodní krizi v úřadě, kterého se ujal po volbách v prosinci 2019. Boris Johnson po vypuknutí krize na Blízkém východě zůstal na dovolené na soukromém ostrově v Karibském moři až do neděle. Reagovat na krizi nechal své ministry.

Johnson čelí veřejné kritice za to, že po vypuknutí krize nebyl vidět na veřejnosti, zatímco krize eskalovala. Předseda Labouristické strany Jeremy Corbyn řekl, že premiér se schovával za ministrem obrany Benem Wallace, který místo něj musel ke krizi v Iráku a vztahům mezi USA a Íránem zaujmout vládní stanovisko.

Kritici tvrdí, že vláda díky svátkům a dovoleným na situaci reagovala nedostatečně. Podle bývalého poradce pro národní bezpečnost Petera Rickettse došlo k tomu, že vláda nedokázala dostatečně rychle rozpoznat závažnost krize a její nebezpečnost pro západní zájmy.

Není to poprvé, kdy je Johnson terčem kritiky za svoje diplomatické výkony. Kritizován byl už v minulosti, kdy působil jako ministr zahraničí Velké Británie.

Podle informací ze zdrojů blízkých Downing Street přenechává Johnson zahraniční politiku ministru zahraničních věcí Dominiku Raabovi a ministru obrany Wallaceovi. Sám se zaměřuje na domácí politiku. Někteří míní, že Johnsonův současný pošramocený veřejný obraz lídra je vlastně v pořádku, protože v posledních měsících se politika točila hlavně kolem něj – navíc prý to naznačuje, že premiér hodlá pracovat týmově.

Britská vláda se pod vedením premiéra Johnsona sešla v úterý a krizi na Blízkém východě projednala. Mluvčí vlády zdůraznil, že postoj ke krizi je otázkou kolektivního postoje vlády a že Johnson o krizi hovořil s řadou světových politiků.

Tento týden se také očekává cesta ministra zahraničí Raaba do Washingtonu, kde by měl blízkovýchodní krizi diskutovat s americkou stranou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.