Český pas je pro rok 2020 „na východě“ nejsilnější

Z hlediska bezvízového styku je Česko první mezi „novými“ členskými zeměmi. Celkově se umístilo na 9. místě.

Česká republika je lídrem regionu střední a východní Evropy z hlediska „síly“ cestovního pasu. Žebříček Henley Passpost Index měří „sílu“ pasu z hlediska možností cestovat bezvízově po celém světě. Česko se pro rok 2020 celosvětově umístilo na 9. místě, je ale první mezi „novými“ členskými zeměmi Evropské unie. Naopak „staré“ členské státy severní, západní i jižní Evropy se umístily na 2. až 8. místě žebříčku. Na prvním místě je celosvětově Japonsko.

Držitelé českých pasů mohou (podobně jako občané Kanady, Nového Zélandu, Malty a Austrálie) cestovat do celkem 183 zemí světa bez potřeby vyřídit si víza. Ze zemí východního křídla EU jsou hned za Českem Maďarsko a také Slovensko s celkem 181 destinacemi bez víz. Celosvětově jsou na 10. místě.

Nejhůře na tom jsou z členských zemí EU Rumunsko, Bulharsko (na 17. a 18. místě s 172 a 171 zeměmi) a Chorvatsko (na 20. místě, 169 zemí).

Spojené státy se umístili na 8. místě – s celkem 184 zeměmi, kam Američané mohou cestovat bezvízově. Čína je na 72. místě (71 zemí bez víz) a Rusko na 51. místě (118 zemí).

Nejhůře v Evropě je na tom Kosovo, jehož samostatnost neuznává řada zemí světa. Kosovský pas umožňuje bezvízové cestování do 40 zemí světa. Na samém konci žebříčku se pak umístily Sýrie, Irák a Afghánistán.

Na celý žebříček se můžete podívat zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.