Guvernérka Lamová se bude v Davosu snažit zachraňovat reputaci Hongkongu

Měsíce protivládních protestů se promítly do místní ekonomiky, a hlavně poškodily reputaci města jako globálního finančního centra.

Guvernérka Hongkongu Carrie Lamová se na letošním jednání Světového ekonomického fóra v Davosu pokusí o „ofenzívu šarmu“, píše Reuters. V samotném Hongkongu však protesty pokračují. Lamová se bude nyní snažit přesvědčit světové lídry byznysu a politiky, že Hongkong je jako globální finanční uzel zpátky.

Díky měsíce trvajícím protestům se postavení Hongkongu jako finančního centra dostalo do problémů. Protesty město paralyzovaly a představují největší protestní hnutí od doby, kdy se prezidentem Číny stal Si Ťin-pching (r. 2012).

Naposledy došlo k násilným střetům jen dva dny před tím, než se Lamová se svým týmem objevila ve švýcarském rezortu, kde se tradičně koná davoské ekonomické fórum.

Od návratu pod čínskou jurisdikci v roce 1997 byla tato bývalá britská kolonie spravována pod heslem „jedna země, dva systémy“, což Hongkongu zaručovalo dostatečné svobody i autonomii, včetně nezávislých soudů a svobodného tisku. Tyto rozdíly jsou v provincii vnímány jako zásadní, podle protestujících jsou však nyní Hongkongu postupně odebírány. Navíc by jejich eroze ohrozila i status města jako globálního finančního centra. Ovšem Peking taková obvinění odmítá.

V roce 2020 bude hlavním úkolem zkrotit protestní hnutí, které v minulém roce podpořil asi milion lidí, a najít podporu pro místní vládu, která bude v září čelit klíčovým volbám. Problémem je, jak říká politolog z místní univerzity Ma Ngok, že nynější vláda ztratila důvěryhodnost. V komunálních volbách v listopadu 2019 přitom vyhráli s převahou demokratičtí kandidáti.

Ačkoliv má protestní hnutí má velkou podporu, očekává se, že začnou represe vůči aktivistům. Jiní pozorovatelé spíš očekávají posílení hluboce zakořeněného politického napětí a další polarizaci společnosti. Poslední výzkum agentury Reuters ukazuje, že 59 % obyvatel Hongkongu podporuje protestní hnutí a 57 % je pro rezignaci guvernérky Lamové, kterou opakovaně podpořil čínský prezident.

V souvislosti s protesty, které se dotkly ekonomiky Hongkongu, místní vláda přislíbila stimul v hodnotě 35 miliard hongkongských dolarů, ovšem analytici nejsou přesvědčeni, že bude mít nějaký efekt, pokud budou protesty dále pokračovat.

Ilustrační foto: Autor – RISE – https://www.flickr.com/photos/riseconf/42410133975/in/album-72157695718537232/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78745861

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.