Dvorní ideolog Kremlu Surkov prý odchází ze státní služby

Podle nepotvrzených informací je důvodem pro odchod „změna ve směřování“ ukrajinské politiky Ruska.

Asistent prezidenta Vladimira Putina, bývalý vicepremiér a také bývalý šéf prezidentské administrativy Vladislav Surkov odchází podle informací novin Vědomosti ze státní služby. Noviny uvádějí, že Surkov zatím nerezignoval, ale citují politologa Alexeje Česnakova, který má k Surkovovi mít blízko, že Surkov se takto rozhodl s ohledem na „změnu v směřování“ ukrajinské politiky Ruska, kterou měl jako prezidentův asistent na starost. Podle Česnakova se Surkov bude v následujícím měsíci věnovat meditaci a později bude sám informovat o důvodech odchodu i o dalších plánech.

Surkovův odchod potvrdil také šéfredaktor rádia Echo Moskvy Alexej Venediktov. Podle Venediktova bude nyní nad ukrajinskou politiku dohlížet nově jmenovaný zástupce šéfa prezidentské administrativy Dmitrij Kozakov. Informace o odchodu Surkova zatím není oficiálně potvrzená.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov řekl, že o věci nemá žádné informace a dekret o odvolání Surkova neexistuje. Vedle toho Peskov dodal, že „směřování“ ukrajinské politiky se nezměnilo, že se jedná jen o osobní pohled na věc.

Peskov působil v Kremlu 17 let a sloužil tak všem třem prezidentům. Do Kremlu nastoupil jako asistent Alexandra Vološina, tehdejšího šéfa Jelcinovy prezidentské administrativy. Byl „kurátorem“ vnitřní politiky za Putina i Medveděva. Sám Surkov svoje působení v Kremlu popsal následovně: „Byl jsem mezi těmi, kteří pomáhali prezidentu Jelcinovi klidným způsobem předat moc. Mezi těmi, kteří pomáhali prezidentu Putinovi stabilizovat politický systém a mezi těmi, kteří pomáhali prezidentu Medveděvovi ho liberalizovat.“

Právě Surkov byl autorem koncepce „suverénní demokracie“ a také člověkem, který podpořil zrušení voleb gubernátorů v roce 2004 jako následek beslanské tragédie. Podle informací novin Gazeta.ru byl Surkov tichým představitelem prezidenta Vladimira Putina během krize na Ukrajině v roce 2014. Později byl pověřen dohledem nad řešením konfliktu na východní Ukrajině.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.