V roce 2019 vyrostly v EU ceny za bydlení

Podle nových údajů je v celé EU dražší nákup bydlení. Nárůst cen zaznamenala statistika House Price Index.

Ceny za bydlení v Evropské unii v roce 2019 vzrostly o celkem 4,1 %. Eurostat ceny sleduje pomocí House Price Indexu a uvádí statistiku za třetí čtvrtletí roku 2019 ve srovnání se stejnou dobou v roce 2018. Index sleduje ceny obytných domů a bytů nejrůznějšího typu, a to jak nově postavené, tak už stojící.

Pokud se sleduje údaj za druhé čtvrtletí, jednalo se v EU o nárůst o 1,5 %, v eurozóně pak o 1,4 % – opět ve srovnání se stejnou dobou v roce 2018.

V rámci Evropské unie rostly ročně ceny domů nejvíce v Lotyšsku, na Slovensku, v Lucembursku a v Portugalsku. Zvýšení se v těchto zemích pohybovalo mezi 13,5 % až 10,3 %. Čtvrtletně se nejvyšší růst cen týkal Lotyšska a Slovinska (3,9 a 3,1 %) a naopak největší snížení cen bylo možné statisticky sledovat na Kypru, v Maďarsku, Dánsku, Itálii a ve Finsku. Snížení se pochybovalo v rozmezí 5,9 % v případě Kypru a 0,1 % v případě Finska.

Další srovnání a přesnější čísla, včetně dat pro Českou republiku, najdete zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.