Čína přijala nabídku pomoci amerických expertů

Odborníci z USA mají v rámci mise WHO pomoci v boji s rychle se šířícím koronavirem.

Podle informací agentury Reuters Čína souhlasila s přístupem amerických expertů do země v rámci delegace Světové zdravotnické organizace. Experti se mají v Číně snažit pomoci v boji s rychle se šířícím koronavirem.

V provincii Chu-pej, epicentru nákazy, se během pondělka zvýšil počet nakažených o dalších 2345 lidí, virus si vyžádal dalších 64 mrtvých a zabil tak (podle pondělních údajů) už 414 lidí.

Nákaza se negativně projevila v ekonomice. Akciový trh Číny výrazně poklesl, burza v Šanghaji ztratila asi 393 miliard dolarů svojí hodnoty.

Bílý dům oznámil, že Čína přijala nabídku amerických expertů v rámci mise WHO v Číně.

Čína postavila ve Wu-chanu nemocnici s tisíci lůžky za rekordních osm dní a od pondělka v ní mají být ošetřováni lidé nakažení koronavirem. Druhá nemocnice pro 1800 pacientů má být dostavěna na konci tohoto týdne.

Město Wu-chan a další čínská města jsou prakticky uzavřena, cestování je silně omezeno, Čína čelí rostoucí mezinárodní izolaci – to všechno zvyšuje obavy z ekonomických dopadů epidemie. Objevila se už informace, že OPEC uvažuje o dalším snížení těžby o 500 tisíc barelů za den – důvodem je snaha udržet ceny nafty.

WHO minulý týden v souvislosti s epidemií koronaviru vyhlásila globální pohotovost. Případy nákazy už hlásilo 23 dalších zemí a na Filipínách zemřel první člověk nakažený virem mimo Čínu.

Řada leteckých společností zrušila lety do Číny.

V pondělí čínské ministerstvo zahraničí obvinilo USA z šíření obav a paniky, protože evakuují svoje občany domů a omezují cestování. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí ovšem opatření vlády USA obhajuje. Patří k nim například zákaz vstupu na území USA všem cizím státním příslušníkům, kteří pobývali během posledních 14 dní v Číně.

Generální ředitel WHO Tedros Adhganom Ghebreyesus znovu zopakoval, že zákazy cestování nejsou mimo Čínu nutné. Šance nakazit se virem mimo území Číny je podle něj velmi nízká, stejně jako v Číně na územích mimo zasažené provincie.

Nový koronavirus je podle odborníků podobný viru SARS, jehož epidemie v roce 2002 vypukla také v Číně a zabila celkem 800 lidí z 8000 nakažených. Čínské informace o koronaviru naznačují, že nová infekce se šíří rychleji, je nakažlivější, ale o dost méně smrtelná než SARS.

Ilustrační foto: Autor – Pau Colominas, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86390684

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.