Konzervativci suspendovali Fidesz na dobu neurčitou

Rozhodnutí ukazuje, že konzervativní frakce EPP zatím nenašla recept na řešení ideologických rozepří uvnitř frakce.

Pondělní jednání politických lídrů frakce EP Evropská lidová strana (EPP) se dohodlo prodloužit pozastavení členství maďarské vládní straně Fidesz, a to na neurčitou dobu. EPP suspendovala Fidesz v březnu roku 2019.

Lídři tak podpořili rozhodnutí předsedy konzervativní frakce Donalda Tuska. Důvodem mají být obavy z antibruselské rétoriky jejího předsedy Viktora Orbána a také obavy ohledně stavu právního státu v Maďarsku.

Rozhodnutí ukazuje, že konzervativní strany ve frakci EPP stále nenašly shodu v postoji k ideologickým rozdílům mezi umírněnou a pravicovou frakcí v této parlamentní skupině.

Donald Tusk řekl, že situace potřebuje „hlubší reflexi“, zároveň oznámil, že se na konci února má sejít k jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

Ilustrační foto: Autor –  European People’s Party – 5th St. Gery Dialogue, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42029504

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.