CDU jako strana středu?

Poslední vývoj v německé straně CDU naznačuje, že strana ztratila kompas a neví, jakým směrem politicky i myšlenkově směřovat…

Veřejnoprávní Tagesschau v článku Wenke Börnsenové píše o krizi v německé CDU, která začala odchodem Annegret Kramp-Karrenbauerové z pozice předsedkyně strany. Kam se strana vydá?

Co bude s touto stranou středu? Vypadá to, že ztratila kompas, míní text. Co bude strana dělat v situacích, kdy nebude možné vytvořit žádnou vládní koalici bez Levice (DieLinke) nebo bez Alternativy pro Německo (AfD)? Je správné, obě tyto strany házet do jednoho pytle? Prozatím CDU odmítá spojenectví s oběma stranami.

Je tu liberální křídlo strany CDU, které chce otevřenost vůči Levici jako uznání politické reality.  Nechybí ovšem střety. Například zemský předseda Šlesvicko-Holštýnska musí poslouchat, že je „soudruh Gunther“, když chce s Levicí kooperovat. Jiní dávají najevo, že CDU má být hrází proti levici i pravici. Další zase tvrdí, že zatímco Levice se plně pohybuje v demokratickém poli, AfD je prý strana, která se vzdaluje demokratickému konsenzu země.

Ztráta autority Kramp-Karrenbauerové byla patrná právě na případě Durynska. To znamená, že se otevírají dveře pro mocenský boj uvnitř této strany. Vedle toho je zde tzv. „Werteunion“, která má dnes už  4000 členů (ovšem CDU jako celek má 400 000 členů). Tato skupina se chápe jako zastánce pravých konzervativních hodnot a chce napravit „dlouholeté směřování Merkelové doleva.“ Toto uskupení se ovšem především kvůli situaci v Durynsku dostává pod palbu kritiky. Někteří se přímo domnívají, že nemá ve straně co dělat, neboť jejich úkolem je pomáhat AfD.

Werteunion (doslova Unie hodnot) se kritice brání a tvrdí, že bez ní CDU příští volby nevyhraje. Boj o směřování této strany je podle mínění autorky na začátku.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – O.Kosinski, CC licence, Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.