Demokratický establishment nenávidí Sanderse i Warrenovou, a má proč

Sanders nastavuje zrcadlo stranickému establishmentu a ukazuje kým jeho členové jsou – dobře placenými eunuchy na dvoře oligarchie.

Eric Hacopian je toho názoru, že establishment Demokratické strany má velké antipatie k pokrokovým kandidátům, jakými jsou Bernie Sanders nebo Elisabeth Warrenová. Fiasko primárek v Iowě podle něj ukázalo, že jádro Demokratické strany je prohnilé.

Pete Buttigieg byl prohlášen vítězem primárek, ačkoliv vedl nad Bernie Sandersem o pouhou 0,1 %, kterýžto výsledek zpochybňuje chaos, nekonzistence a chyby provázející celé primárky.

Podporovatelé Sanderse vidí zpožděné oznámení výsledků primárek v Iowě jako dárek Sandersovým rivalům. Vedle neočekávaného chaosu také vyšlo najevo, že Buttigieg i Joe Biden mají dárcovské vazby na společnost, která sčítání hlasů zajišťovala.

Ani Buttigieg a ani Sanders nevyšli z iowských primárek jako vítězové – celá paseka kolem voleb posloužila hlavně Joe Bidenovi, neboť odsunula do zapomnění fakt, že skončil až na ponižujícím 4. místě.

Iowa je jen první bitvou o demokratickou nominaci ve válce, kterou vede establishment strany s pokrokovou frakcí. Je tedy omylem si myslet, že by nenávist k Donaldu Trumpovi mohla demokraty spojit. Odlišnosti mezi oběma skupinami ve straně jsou natolik velké, že mají existenciální podobu.

Hacopian pracoval v uplynulých 30 letech v Demokratické straně a tvrdí, že nikdy v partajním establishmentu nezažil tak čirou nenávist, jakou dnes projevuje Sandersovi a jeho podporovatelům. Neláska je velmi hluboká a osobní.

Establishmentu vadí hlavně přímá politika, kterou Sanders a jeho hnutí dělá a reprezentuje. Vadí jim politika, která hovoří o třídě či o konkrétních politických požadavcích, ale ne o profilu nebo identitě. Vadí jim politika, která směřuje proti jádru legitimity amerického ekonomického a mocenského uspořádání.

Na osobní úrovni navíc Sandersova politika nastavuje zrcadlo profesionální politické třídě a ukazuje, čím ve skutečnosti je: „velmi dobře placenými eunuchy na dvoře oligarchie“.

Sanders i Warrenová útočí na ideologické dědictví dvou posledních demokratických administrativ – Billa Clintona a Baracka Obamy. Obě tyto administrativy se pošpinily korporativní ekonomickou politikou ve prospěch Wall Street a militaristickou zahraniční politikou. Sanders a Warrenová dávají jasně najevo, že jejich sociální liberalismus není cestou k nápravě.

Sanders i Warrenová také stranu obvinili, že ztratila kontakt s voliči a nechce se vrátit k pokrokové politice. Pro establishment Demokratické strany by totiž vítězství pokrokové frakce znamenalo odmítnutí jejich celoživotní práce, píše dále Hacopian.

Největší chybou establishmentu strany je, že se nijak nepoučil z prezidentských voleb v roce 2016. Ignoruje dál skutečnost, že Trump byl zvolen proto, že demokraté i republikáni ztratili důvěru voličů, kteří je všechny vnímají jako elitářská uskupení. Trump naopak této nedůvěry populisticky využil.

Nedávný výrok bývalé první dámy Michelle Obamové podle autora odkrývá kořeny problému, neboť své přátelství s prezidentem Georgem W. Bushem komentovala slovy: „Vyznáváme stejné hodnoty“. Pro občany, kteří se cítí politiky opomíjeni, jde jen o potvrzení názoru, že mezi politickými elitami všech barev je jen minimální rozdíl…


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Lorie Shaull from St Paul, United States – Bernie Sanders, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79610248

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.