Nástupce Merkelové musí vyřešit sestup Německa

Německo Angely Merkelové není jako země připraveno na nadcházející technologický šok…

Ekonomický komentátor Wolfgang Münchau pro Financial Times tvrdí, že země není připravena na technologický šok.

Münchau na začátek říká, že možní kandidáti z CDU, kteří by mohli nahradit Angelu Merkelovou, ho rozhodně neuchvacují, neboť mezi nimi jsou odmítač změny klimatu či ultrakonzervativec Jens Spahn. Münchau se zamýšlí nad změnami, které Německo čekají.

Odmítá, že by Merkelová byla reformátorkou. Zpětně prý bude možné na éru Merkelové pohlížet i jako na dobu, kdy Německo ztratilo technologický náskok, protože se chybně koncentrovalo na fiskální přebytky a zanedbalo inovace.

Malé a střední německé firmy mají problémy s digitalizací, země neinvestuje dostatečné prostředky do mobilní telekomunikace, Deutsche Telekom je závislý na čínské Huawei, automobilový sektor nebyl připraven na vzestup elektromobility, spontánní rozhodnutí Merkelové zavřít jaderné elektrárny způsobilo, že se Německo stalo více závislým na uhlí.

Německo je špatně specializované, tvrdí Münchau. Domnívá se, že německé analogové investice jsou stejné povahy jako v zahraničí, země tím pádem není připravena na technologický šok.

Německé automobilky zdatně investovaly do softwaru, aby mohly podvádět u měření emisí, místo toho ale měly investovat do elektromobility a umělé inteligence, píše autor. Pro Teslu měli němečtí manažeři jen pohrdavá srovnání, dnes z Volkswagenu zaznívá, že se má stát softwarovou firmou. Ale už je příliš pozdě, tvrdí Münchau, německé automobilky už nebudou kontrovat řetězce jako nyní.

Münchau se domnívá, že nejlepším řešením by bylo nastavit spojení mezi vojenskými inovacemi a jejich civilní aplikací. A také je potřeba skončit s fiskální obsesí škrty.

Merkelová nepřipravila Německo na budoucnost dobře, ale kandidáti na funkci kancléře jsou ještě horší, zakončuje Münchau.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.