EU se z chyb, které nadělala v Libyi, vůbec nepoučila

Řešení pro Libyi, které navrhuje Evropská unie, je polovičaté. A co víc, tamní situaci ještě zhorší…

Fajsal al Jafaj píše pro Asia Times, že mezinárodní společenství přišlo s polovičatými opatřeními, která situaci ještě zhorší.

Vše kulminovalo 17. února ohlášením nové mise EU: na moři i ve vzduchu má být vynucováno dodržování embarga na zbraně potenciálně směřující do Libye.

Berlínský summit měl požadovat vynucení příměří, zvolil ale „klasický přístup“. Evropa chce, aby se do evropských měst nedostávalo víc migrantů (i když je stále zachraňuje ve Středozemním moři), přišla však s polovičatým řešením, které celou situaci jen zhorší.

Nová mise EU se nebude zaobírat pašováním migrantů, nebude se snažit ani o dosažení příměří – pokusí se zbrzdit příliv zbraní do Libye.

Operaci Sophia, která měla omezit pašování migrantů, rozhodně nelze označit za úspěch. Operace měla v mezinárodních vodách bránit lodím přepravovat migranty, nebránila jim však opouštět přístavy, tento úkol byl předán libyjské pobřežní stráži.

Nakonec se z toho stala hra na kočku a myš mezi pašeráky a pobřežní stráží. Operace Sophia ani omylem nezastavila příliv migrantů, spíš je přitahovala jako magnet.

Nová operace EU (Active Surveillance) bude probíhat podobně, tedy ne v místech, kde zbraně jsou. EU bude operovat v mezinárodních vodách ve vzdálenosti 100 km od libyjského pobřeží, daleko od míst, kudy lodě s migranty míří na Sicílii, a ještě dál od pašování zbraní, které se odehrává na zemi, na hranici mezi Egyptem a Libyí.

Co to má být za plán, ptá se autor, snažit se vynutit zbraňové embargo na vodě, ačkoliv pašování zbraní probíhá na zemi? Je to jen politická šaráda. Celé tohle „neřešení“ situaci v Libyi jen zhoršuje.

Po ohlášení nové mise tak všechny strany jen obnovily přípravy na novou bitvu, protože řešení vnímají čistě vojensky, tvrdí autor.

Rezoluce OSN z 12. února byla považována za průlom, ale není jím. Sice se v ní píše, že v Libyi je potřeba dosáhnout trvalého příměří, ale neobsahuje ani náznak racionálního postupu, jak příměří docílit. Spíše se stala signálem pro ozbrojené skupiny, aby upevnily své pozice.

Ano, mezinárodní společenství se koncentruje na zbraňové embargo, ale je to řešení, které nic neřeší. Ve válce jsou taková polovičatá řešení horší než nic.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.