Na Ukrajině se znovu vrátí k jazykovému zákonu

Ukrajinský parlament chce znovu jednat o jazykovém zákoně z roku 2019, byl prý přijat bez celospolečenské diskuse, přestože obsahuje rizika.

Předseda ukrajinského parlamentního výboru pro humanitární a informační politiku a poslanec za stranu Služebník národa Alexandr Tkačenko řekl v rozhovoru pro ukrajinský deník Glavcom, že současný jazykový zákon obsahuje celou řadu rizik pro ukrajinskou společnost. Poslanci proto chystají kulatý stůl, který by se měl jazykovou politikou Ukrajiny znovu zabývat.

Podle Tkačenka chtějí poslanci najít kompromisní přístup, který by zemi sjednotil, a v této otázce angažovat speciality, vědce a odborníky. Ukrajinská společnost prý už dávno čeká, že se bude o problému státního jazyka diskutovat v klidu a otevřeně. Případné změny musí být komplexní a nejen výběrové, dodal poslanec s tím, že hned zpočátku je třeba uvědomit si rizika celé diskuse.

Ukrajina má od roku 2019 jazykový zákon, který garantuje ukrajinštině postavení jediného státního jazyka. Například v televizním vysílání musí být podle tohoto zákona 90 % obsahu v ukrajinštině. Nový prezident Volodymyr Zelenskij přislíbil, že jazykový zákon znovu zhodnotí z hlediska ukrajinské ústavy. Zdůraznil, že zákon byl v roce 2019 přijat bez jakékoliv debaty v ukrajinské společnosti.

Jazyková otázka se nedávno dostala do centra zájmu v souvislosti s (pro některé skandálními) výroky producentky stanice 1+1 Aleny Jeremejevové. Producentka vysvětlila, proč její televizní kanál vyprodukoval všechny nové seriály pro rok 2020 v ruštině: „Najít správný tón ukrajinského jazyka tak, aby ho divák vnímal specificky, je dost těžké.“ Producentka dodala, že podle zkušeností kolegů se ukrajinština zvláště „nehodí“ jako jazyk melodramat, zato je vhodná pro komedie. Navíc se prý ukrajinským hercům stále „špatně pracuje v ukrajinštině“, což zvyšuje náklady na přípravu seriálů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.