Nový Zéland a Austrálie se střetly kvůli deportacím

Premiérka Nového Zélandu vyzvala Austrálii, aby svojí politikou deportací přestala deportovat svoje vlastní problémy jinam.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová nezvykle ostře kritizovala australskou politiku deportací lidí, kteří v Austrálii spáchali zločin a opustili svoji původní vlast jako děti. Austrálie je pak po výkonu trestu deportuje do země narození.

Ardernová nazvala tuto politiku jako „nespravedlivou“ a také „korozivní“ pro sousedské vztahy. Premiér Austrálie Scott Morrison ale trval na svém: „Spácháte tu zločin, pokud jste odsouzení a vykonáte trest, jste posláni domů.“

Díky této politice se do Nového Zélandu deportovala celá řada trestaných lidí. Ovšem dochází i k tomu, že jsou lidé posílání do zemí „původu“, jejichž jazykem už nemluví a nemají zde žádné rodinné a společenské vazby. Do Austrálie totiž přišli jako malé děti.

Novozélandská premiérka zdůraznila, že mnoho z deportovaných lidí nemá už na Novém Zélandu „domov“, protože jej opustily před lety. Ardernová pak Austrálii vyzvala k tomu, aby se v této politice přiblížila Novému Zélandu. Ostrovní země také deportuje potrestané, nicméně podle hesla „Nedeportuj vlastní lidi a vlastní problémy“.

Novozélanďané jsou přitom považováni za „skoro“ Australany. Mezi oběma zeměmi funguje volný pohyb a možnosti stěhování se ze země do země. Ovšem Austrálie omezila některá práva Novozélanďanů v zemi.

Podobné problémy obvykle ale australští a novozélandští politici drží za zavřenými dveřmi a nehovoří o nich veřejně jako tomu bylo nyní, upozorňuje článek agentury Associated Press.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.