Obavy z koronaviru ohrožují vojenské cvičení NATO

Americké velení v Evropě se chystá na vypuknutí epidemie. Počítá s uzavřením jednotek v kasárnách nebo s omezením jejich pohybu v Evropě.

Podle slov velitele amerických jednotek v Evropě Toda Wolterse se americké velení připravuje na možnost vypuknutí epidemie koronaviru především v Německu. Mohlo by to vést k uzavření nebo k omezení pohybu amerických vojáků v Evropě, sdělil.

Wolters informoval o tom, jaké další kroky velení v Evropě provede, aby ochránilo americké vojáky v Evropy před koronavirem – jen 7 tisíc z vojenského personálu USA je umístěno v Itálii, konkrétně ve Vicenze. Na této základně už byly zavedeny „vstupní“ testy na koronavirus a došlo k omezení cestování servisního personálu základny. Největší počet amerických vojáků je ale stále umístěn v Německu, kde se jedná o 33 tisíc lidí.

Informace se objevila v kontextu vojenského cvičení Dedender 2020, které se označuje za největší přesun amerických vojáků v Evropě za posledních 25 let. Cvičení se účastní celkem 37 tisíc vojáků. Bude se konat dále v květnu a v červnu hlavně v Německu, Polsku a v pobaltských zemích. Vedle členských zemí se ho účastní také vojáci z Gruzie a Finska.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.