Puigdemont ve Francii pléduje za katalánskou nezávislost

Akce na podporu nezávislosti Katalánska se o víkendu podle policie zúčastnilo 70 000 lidí, sami organizátoři uvádějí ale 150 000.

Podporovatelé nezávislosti Katalánska se sešli v počtu desítek tisíc v městě Perpignan na jihu Francie. Dali tím najevo svou podporu pro katalánského lídra, Carlese Puigdemonta, který se nachází v exilu.

Puigdemont vyzval dav, aby se připravil k „definitivnímu boji“ za nezávislost Katalánska.

Město je jen asi 30 kilometrů od španělských hranic, blíž už dlouho Puigdemont nebyl, protože uprchl ze země v roce 2017 po vyhlášení a konání referenda o nezávislosti.

Španělské soudy ovšem referendum prohlásily za protizákonné. Španělsko se tím dostalo do své největší politické krize za celá desetiletí.

Puigdemont je nově členem Evropského parlamentu a žije v exilu v Belgii. Vyzval své příznivce, kteří mávali katalánskými vlajkami, aby nevzdávali boj za nezávislost.

Uvedl, že „není třeba čekat na lepší časy.“ Policie uvedla, že akce se zúčastnilo 70 000 lidí, sami organizátoři uvádějí ale 150 000.

Město Perpignan je pro Katalánce symbolické, mluví se tu katalánsky. Někdy se o tomto regionu hovoří jako o „severním Katalánsku.“

Puigdemont se ve svém projevu nevracel k rozhovorům o katalánské krizi, které tento týden zahájil španělský premiér Pedro Sánchez a regionální katalánský prezident Quim Torra.

Puigdemont se nemůže do Španělska vrátit, protože by byl zatčen. Prozatímní snahy španělských úřadů o jeho vydání do země selhaly. Ve Francii nemůže být zadržen, protože jako poslanec Evropského parlamentu má imunitu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.