Soud EU odmítl žádost katalánského politika o dočasné propuštění

Junqueras byl ve Španělsku odsouzen na 13 let vězení, ale ještě předtím byl zvolen europoslancem s imunitou.

Soud EU odmítnul žádost katalánského politika Oriola Junquerase, aby byl dočasně propuštěn z vězení a mohl působit jako poslanec Evropského parlamentu, kam byl zvolen v květnu 2019. Mělo se jednat o dočasné propuštění do doby, než soud rozhodne o jeho případu s konečnou platností.

Soud odmítl v úterním vyjádření Junquerasovu žádost jako nepřípustnou s tím, že později rozhodne o podstatě případu.

Junqueras byl zvolen europoslancem v květnových volbách do EP. Španělské úřady politikovi nepovolily ujmout se úřadu, protože Junqueras byl toho času ve vazbě a byl vyšetřován za svou roli ve vyhlášení a konání katalánského referenda za nezávislost v roce 2017. Později byl odsouzen na 13 let za pobuřování a zneužití veřejných zdrojů.

Junqueras se poté odvolal k Evropskému soudnímu dvoru, který rozhodl, že by se na politika měla vztahovat imunita. Ovšem rozsudek nevyzval Španělsko, aby Junquerase propustilo.

Naopak Nejvyšší soud Španělska rozhodl, že Junqueras žádnou imunitu nemá. Jeho post byl Evropským parlamentem prohlášen za uvolněný? letos v lednu. Proti tomuto rozhodnutí se pak Junqueras odvolal k dalšímu soudu EU, který mu ale nevyhověl. Ve verdiktu zaznělo, že EP „nemá pravomoc k tomu, aby hodnotil regulérnost národní procedury, která vedla k odnětí jeho mandátu, a proto je jeho křeslo uvolněné.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.