Evropští ministři vnitra: nebudeme tolerovat nelegální přechody hranic

K ochraně vnějších hranic mají být přijata všechna nutná opatření v souladu s právem EU a mezinárodním právem.

Zpravodajský web televize ARD Tagesschau informuje o tom, že ministři vnitra EU jsou jednotní. Učiní všechna opatření, aby chránili hranice EU. Nyní apelují na Řecko, aby dodržovalo právo EU.

Země EU vyjádřily solidaritu s Řeckem vzhledem k napjaté situaci na turecko-řecké hranici. Vyjádřily také rozhodnost k ochraně vnějších hranic EU, píše Tagesschau. Ve společném prohlášení najdeme, že „nelegální přechody hranic nebudou tolerovány.“

K ochraně hranic mají být přijata všechna nutná opatření v souladu s právem EU a mezinárodním právem. Ministři EU kritizovali postup Turecka a tvrdí, že krizi využívá k politickým cílům. EU odmítá „využití migračního tlaku Tureckem k prosazení politických cílů.“

Turecko o víkendu otevřelo hranice pro migranty. Tisíce lidí se vydaly na cestu k řecké hranici. Řecké bezpečnostní jednotky reagovaly tvrdě a zatlačují migranty, což kritizují obránci lidských práv.

Řecká strana dementovala turecké zprávy o tom, že by na hranicích zabit jeden člověk, migrant.

Ministři EU se ovšem postavili za Řecko. Předsednickou zemí je nyní Chorvatsko a jeho ministr vnitra uvedl, že žádné nelegální přechody nedovolí a varoval migranty, že musejí dodržovat evropské právo.

Situace se nevyhrocuje jen na hranici, ale také na řeckých ostrovech. Tam se migranti vyloďují a zdejší tábory jsou zcela přeplněné. Ani Horst Seehofer, německý ministr vnitra, se ale nechystá hovořit o přerozdělování uprchlíků.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.