Turecká strana si chválí jednání s Ruskem

Turecká delegace od úterka vyjednává detaily dohody o příměří v syrském Idlíbu.

Jednání mezi Tureckem a Ruskem o realizaci klidu zbraní v syrském regionu Idlíbu  hodnotí turecká strana jako „pozitivní a konstruktivní“. O svoje hodnocení se s tiskovou agenturou Anadolu podělil ministr obrany Turecka Hulusi Akar, informovala agentura Reuters.

Klid zbraní je výsledkem jednání mezi prezidenty Recepem Tayyipem Erdoganem a Vladimirem Putinem, které proběhlo minulý týden v Kremlu.

Turecká delegace je od úterý v Moskvě, kde jedná o detailech dohody. Podle tureckého ministra se obě země chystají na zřízení společných vojenských hlídek na syrské dálnici M4. Očekává se, že hlídkování začne od 15. března.

Následně agentura Reuters během středečního dopoledne informace doplnila. Turecký lídr Erdogan při projevu před poslanci své strany řekl, že došlo k menším narušením příměří v Sýrii a že se Turecko nebude vyhýbat odvetné reakci v případě nedodržení příměří. Evropské unii pak Erdogan vzkázal, že ponechá turecké hranice otevřené pro migranty a přirovnal řecké použití slzného plynu proti lidem, kteří se snaží dostat přes hranice, k taktice nacistů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.