Na zvládnutí krize Německo vytáhne “kanón”

Německo připravilo obří balíček na podporu ekonomiky. EU varuje před značnými dopady na ekonomiku.

Neomezené zdroje pro firmy, i to je součást německého balíčku, napsaly Financial Times. Německý ministr financí Olaf Scholz na zvládnutí krize vytáhne „kanón“.

Jedná se o velkou změnu v zemi, která se roky držela vyrovnaného rozpočtu a odmítala tlak MMF, aby „uvolnila otěže“. Německo je ovšem silně závislé na externí poptávce a je zapojeno do mezinárodních výrobních řetězců.

Scholz prohlásil, že Německo se nachází ve velmi vážné situaci – od problémů v průmyslu po kolaps cestovního ruchu.

Státní rozvojová banka poskytne firmám obří půjčky, stát navíc odkládá placení daní. KfW, státní banka, nebude mít podle ministra financí limit na půjčování, což má být onen vládní “kanón”.

Scholz tato opatření navrhuje spolu s ministrem průmyslu Petrem Altmaierem (o jeho průmyslové strategii jsme podrobně psali zde).

Scholz ovšem neopomněl zdůraznit, že Německo si takováto opatření může dovolit, protože má veřejné finance ve skvělé kondici, státní banka může disponovat až 500 mld. eur, pokud bude potřeba fiskální stimul.

Odborníci balíček vítají. Tvrdí, že jde o to, aby se dočasné přerušení aktivity nestalo trvalým a ekonomika „nezamrzla“. Evropská komise varovala před negativními dopady a propadem ekonomik EU do mínusu. Předsedkyně Komise von der Leyenová prohlásila, že situace je “šokantní”, takže i Komise zmobilizuje nějaké zdroje, uvolní 37 mld. eur z regionálních programů.

EU prý také povolí plnou flexibilitu fiskálních pravidel.

Z německé Tagesschau je možno k tématu doplnit:

Peter Altmaier předložil plán o třech stupních: úvěry k řešení krátkodobých problémů s likviditou, záruky, finanční zdroje na Kurzarbeit. Tato opatření již byla schválena ve zkráceném procesu. Pokud se ekonomické následky šíření koronaviru zhorší, bude možné navýšit úvěry o další miliardy eur. Třetí stupeň by reagoval na situaci, kdy by byly přerušeny dodávkové řetězce a hrozilo by uzavírání firem.

Altmeier nevyloučil ani přechodný podíl státu ve strategicky důležitých firmách, tuto možnost zmiňoval již ve své průmyslové strategii. Prozatím se ale s velkým počtem zestátnění nepočítá.

Zástupci firem a odborů naléhají na vládu, aby podnikla rozhodné kroky k odvrácení recese.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.