Ústavní soud „expresně“ ověřil ústavnost změn ruské ústavy

Odborníci ovšem vyslovují procedurální a právní výhrady k jednání soudu. Mluví se i o dopadech koronaviru na plánované lidové hlasování.

Ruský Ústavní soud začal expresní zasedání k prověření změn ruské ústavy, které v sobotu 14. března podepsal ruský prezident Vladimir Putin. Soud jedná v uzavřeném formátu, neúčastní se ho další strany.

Podle tiskové informace soudu bude verdikt připraven do sedmi dnů, což je zákonná lhůta. Pak poputuje k prezidentovi a následně bude uveřejněn. Podle posledních informací nicméně soud rozhodl skutečně expresně, a to hned během pondělka, kdy shledal ústavní změny za legitimní (o dalších okolnostech budeme naše čtenáře informoval v následujícím vydání – pozn.red.)

Jednání soudu se neúčastní soudce Konstantin Aranovskij, který v prosinci 2019 kritizoval, že nové znění ústavy definuje Rusko jako právního následníka SSSR. Aranovskij je podle informací předsedy Ústavního soudu na nemocenské. Počet soudců Ústavního soudu, kteří se jednání účastní, není znám.

V minulosti už Ústavní soud pracoval v podobném expresním režimu – bylo to v roce 2014, kdy měl na žádost prezidenta prověřit dohodu o připojení Krymu k Rusku. Soud tehdy dohodu podpořil, ačkoliv prověřování ústavnosti mezinárodních dohod nepatří k jeho pravomocem. Nyní panují mezi experty pochybnosti i ohledně pravomoci soudu ověřovat otázku ústavních změn.

Současná situace je složitější: úpravy ústavy jsou zvláštním normativně-právním aktem, k němuž by měla být ustanovena zvláštní procedura ověřování, soudí expertka Olga Krjažkovová. Podle ní je velmi těžké odhadovat, jaký postup Ústavní soud zvolí.

Boris Naděždin, další právní expert, je toho názoru, že Ústavní soud vlastně nemůže poskytnout hodnocení úprav ústavy, protože takový žánr není ošetřen ani v ústavě samotné, ani v zákonu o ústavním soudu. Ve své expertní zprávě pro Ústavní soud označil změny ústavy za nelegitimní s ohledem na obsah i proceduru. Na odpověď soudu čeká. Naděždin je přesvědčen, že nejlepším řešením by bylo, kdyby soud prověřování úprav ústavy z roku 1993 odmítnul. Vedle toho by soud mohl zrušit i všelidové hlasování o úpravách ústavy vzhledem k rizikům spojeným s epidemií koronaviru. Ostatně s ohledem na článek 136 ruské ústavy jsou už změny platné.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.