Co bude se světem, v němž nebude stimul fungovat?

Možná si investoři uvědomují, že levné peníze jsou tváří v tváří zdravotnické krizi k ničemu…

Ekonomická komentátorka Gillian Tettová rozebírá situaci v USA a ukazuje, že americká centrální banka už nedokáže „zvládat vlny“.

Americký finanční trh se choval do roku 2008 jako na drogách. Monetární „heroin“, píše autorka, vedl samozřejmě k bublinám. A když bubliny splaskly, nastoupil „morfin“, neboli kvantitativní uvolňování. Ale co když už „morfin“ nebude fungovat?

FED neboli americká centrální banka se už dlouho snaží vycouvat z politiky velice nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování. Jenže pokaždé, když se na trhu objeví problém, FED přispěchá s „novou dávkou“.

Jen před pár dny FED slíbil novou vlnu nákupu aktiv a dalších 1,5 bilionu dolarů jako podporu pro repo trhy, ale úleva byla jen dočasná. A to je děsivé, píše Tettová. Poklesy na trhu akciemi připomínají rok 1987, nebo ještě hůř, rok 1929.

Ano, za část mohou „roboti“, naprogramované strategie, které jen dále zvyšují volatilitu na trhu. Logiku hledat těžko, spadla dokonce i světová cena zlata, které se jinak v situacích tohoto typu drží dobře.

Ale co když je zatím něco jiného? Co když investoři přemýšlejí o světě, v němž už „morfin“ nezabírá? Výnosy z desetiletých vládních dluhopisů vzrostly. Proč, když analytici z Wall Street očekávají, že FED zase sníží úrokové sazby na nulu?

Možná si ale investoři uvědomují, že levné peníze tváří v tváří zdravotnické krizi k ničemu nejsou? A co globální recese, slabé politické vedení a korporátní defaulty?

12. březen narušil povědomí o všemocnosti centrálních bank, míní v závěru článek Tettové. Vejde do historie. Jestli si prezident Donald Trump myslí, že trhy změní tím, že bude na FED víc tlačit, mýlí se.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.