Nejdražší města světa už nejsou v Evropě

První místa v novém hodnocení získaly asijské metropole, což odráží silnější postavení asijských ekonomik.

Podle nového indexu Worldwide Cost of Living nepatří už evropská města, konkrétně Paříž a Curych, mezi nejdražší města na světě. Pomyslné koruny je zbavily asijské metropole Singapur, Osaka a Hongkong.

Evropská města podle indexu zlevňují. Paříž už nepatří díky silnějším asijským ekonomikám k nejdražším městům světa. Francouzské hlavní město zaujímalo dříve první příčku, nyní se posunulo až na páté místo. Paříž se minulý rok o první místo dělila se švýcarským Curychem. Přehled sleduje celkem 144 měst světa a v rámci nich více než 400 jednotlivých cen za výrobky a služby, včetně potravin, nápojů, oblečení, potřeb pro domácnost a dalších.

Evropská města zaznamenala celkový pokles životních nákladů. Z celkem 37 sledovaných evropských měst se jich 31 ocitlo nyní na nižších místech žebříčku. Odborníci spojují pokles s nízkou inflací a také s menší ekonomickou poptávkou v Evropě. Naopak americká města, New York a Los Angeles, se vyšplhala nahoru. Životní náklady v těchto městech vzrostly. New York v letošním žebříčku figuruje na čtvrtém místě, Los Angeles je na osmém místě. Vedle Paříže a Curychu na pátém místě, se ještě z evropských měst na desátém místě objevila švýcarská Ženeva.

Celou zprávu si můžete stáhnout po registraci a v angličtině zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.