Merkelová: Volný pohyb zboží musí být zachován

Podle kancléřky je volný pohyb zboží v EU navzdory uzavřeným hranicím klíčovým i vzhledem k dělbě práce v EU.

Německá kancléřka Angela Merkelová vyjádřila obavy, aby uzavřené hranice v Evropské unii nenarušily volný pohyb zboží v EU. K uzavření některých vnitřních hranic EU došlo v reakci na pandemii koronaviru a toto opatření platí pro osoby.

Merkelová řekla, že volný pohyb zboží je „klíčový“, i když země EU uzavřely hranice.

„V daný moment je málo těžkostí“, řekla Merkelová médiím po videokonferenci lídrů EU v úterý. Měla tím na mysli delší čekací lhůty pro přepravce na některých hranicích.

Německá kancléřka připomenula, že volný pohyb zboží je nyní ještě důležitější vzhledem k ekonomickým dopadům koronaviru. Jak připomenula, volný pohyb zboží je důležitý proto, že evropský společný trh je založený na dělbě práce po celé Evropě. Uvedla příklad německých automobilek, které závisejí na dodávkách z jiných zemí EU.

Videokonference lídrů EU se podle Merkelové shodla na tom, že se problém bude řešit a že jednotlivé země udělají vše, co je v jejich silách, aby omezily fronty na hranicích pro dopravce zboží.

Lídři členských zemí také souhlasili s 30denním zákazem cestování z jiných zemí do EU, tj. fakticky došlo k uzavření vnějších hranic Evropské unie. Výjimkami jsou Norsko, Island, Lichtenštejnsko a Švýcarsko.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.