Čína v krizi přebírá roli USA, píše El País

Různé evropské noviny si všimly s ohledem na koronavirus různých otázek – počínaje rolí Číny přes ekonomické otázky až k úloze Evropské unie a „evropské solidarity“. Více v našem přehledu.

Stížnosti na nedostatek evropské solidarity, chvála pro Čínu, kritika USA, volaní po disciplíně a odpovědnosti i apely na to neztrácet naději. Die Welt přinesl souhrn zahraničního tisku k tématu koronaviru, ze kterého pro naše čtenáře vybíráme:

Belgický De Standaard si pochvaluje, že sami Belgičané, kteří se jinak snaží příkazy všemožně obejít, reagovali rychleji než stát. Sami jsou disciplinování a sami se „zavírají doma“, ještě před tím, než to bylo nařízeno.

Španělský list El País tvrdí, že Čína přebírá v korovinarové krizi roli USA. Zdravotnický systém v Číně ukázal svou kvalitu, především profesionální zdravotnické týmy. Pandemie je zvládnuta a nastává pomalý přechod k normálu. Přispěli k tomu disciplinovaní občané a také autoritářský systém, píše španělský deník. Vítězství jistě Čína použije k propagandistickým účelům, a to v době, kdy USA se chovají zdrženlivě, pokud jde o jejich zodpovědnost vůči světu. Je to Čína, která nyní přebírá roli globálního zodpovědného partnera, tedy tu roli, která se dříve očekávala od Washingtonu. Tomuto tématu jsme se už věnovali v jiném článku včera.

Britské The Times píšou, že návrat k normálnímu životu bude trvat dlouho. Snížení sociálních kontaktů je na dobrovolné bázi i pro lidi nad 70 let. Lidem se spíš radí, aby nechodili do hospod. Ale nezavírají se. Je ale jasné, že bez průlomu v medicíně bude trvat měsíce možná i roky, než bude možné se vrátit k normálnímu životu.

Lotyšské noviny Diena se ptaly, jak dlouho lidé zvládnout být disciplinovaní a izolovat se. Šíření viru je v zemi zatím nízké. Je otázka, zda pocit strachu nepoleví. Nebo si na problémy zvykneme a přizpůsobíme se? Budou se lidé nudit, protože není dost zábavy?

Neuer Zürcher Zeitung psal o tom, že se jedná o největší test v dějinách EU. Země EU se prý v této krizi zrovna nevytáhly. V Římě si budou pamatovat, jak zareagovala německá a francouzská vláda na italské volání o pomoc a jak zablokovala vývoz lékařského materiálu. Vlády se začaly chovat stejně jako občané, kteří hromadí potraviny. Koronavirus bude ještě větší zátěž, než Brexit či krize eura, myslí si NZZ. Jistě se připomene i to, kam směřovaly škrty v souvislosti s dluhovou krizí.

Švédský Dagens Nyheter uvedl, že státy musejí spolupracovat. Tvrdí, že trhy by se uklidnily, kdyby vlády přišly se společnými návrhy. Takto trhy neuklidnilo ani prohlášení o „kanónu“ německého ministra financí Olafa Scholze. Každá země totiž jede podle principu „Zachraň se kdo můžeš.“

Ruská Nezavisimaja Gazeta tvrdí, že Jensi Spahnovi se objevuje cesta, jak odstranit Angelu Merkelovou. Sjezd strany CDU se kvůli epidemii posunul na neurčito. Spahn je jako ministr zdravotnictví v centru dění a může rozhodnout o osudu Německa.

Italské noviny Corriere della Sera tvrdí, že epidemie je zkouško pro euro. Blíží se nová krize, protože Německo váhá, zda euro brát skutečně jako společnou měnu. Záchranná akce pro Itálii, která by obsahovala diktát zvnějšku by byla morálně vzato jedem a politicky by Itálii destabilizovala. Veřejnost by to brala jako akt nepřátelství a zvolila by si nacionalistickou a protievropskou vládu, píše Corriere. Taková vláda by mohla být připravena odejít z eurozóny. Budoucnost eura je v sázce. V těchto týdnech se ukáže, zda bude fungovat, nebo už pak nikdy víc.

Die Welt do výběru zahrnul i české Hospodářské noviny, které negativně zmiňují EU. Lidé si prý budou po krizi říkat, že EU k ničemu nepotřebovaly. Ale je to chyba, tvrdí HN. Jednotný trh bude při oživení hrát klíčovou roli. Pro obyčejnou člověka ale teď není evropskou solidarita vidět. Pokud vůbec někdy jednotnou a solidární Evropu lidé viděli, pak se nyní pro ně vypařila do vzduchu.

Pro bulharské noviny 24 Časa platí, že nesmíme ztratit naději. Lidstvo přežilo různé katastrofy a války a také nyní přežije. Ano, ten marnotratný život, kterým jsme žily, ten je pryč. Smiřme se s tím.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.