„Veď, nebo jdi z cesty,“ žádají frustrovaní guvernéři a lékaři Trumpa

Zatímco nemocnice nemají dost potřebného vybavení, Trump chce nechat jeho výrobu na tržních silách. Znárodnění není americké.

Mezi státními a místními úředníky v USA narůstá frustrace z toho, jak federální vláda reaguje na zdravotní krizi v zemi. Velký díl frustrace se týká reálného předpokladu, že nemocnice a zdravotní zařízení budou v nejbližších dnech nejspíš přeplněny, ale nebudou mít k dispozici dostatek potřebného vybavení.

Andrew Cuomo, guvernér státu New York, který se nyní stal epicentrem koronavirové infekce v USA, v neděli telefonoval americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a žádal ho, aby v rámci zákona o obranné výrobě nařídil, aby výrobci v USA poskytli základní vybavení pro boj s virem. Má se jednat o výrobu masek, ventilátorů a zdravotnických testů. Ke guvernérovi se přidaly i lékařské a nemocniční asociace.

Cuomo řekl už na nedělní konferenci, že nemocnice potřebují toto zdravotní vybavení ihned.

Americký prezident Donald Trump sice příslušný dekret podepsal 18. března, ale zatím otálí s jeho realizací v praxi. Trump dává přednost tržnímu přístupu, který se spoléhá na dobrovolnou pomoc od podnikatelů.

„Nejsme země, která je postavena na znárodňování našeho podnikání“, řekl Trump v neděli. Trump odmítl, že by koncept znárodnění, byť v takovéto situaci, byl dobrý.

Právě během neděle vyšel na povrch konflikt mezi prezidentem a představiteli federálních států – jako vždy se koncentroval na Twitteru, kde Trump napadl demokratického guvernéra státu Illinois za to, že spolu s některými médií uvádí o Trumpovi „fake news“.

Trumpa ale nekritizují jenom guvernéři za Demokratickou stranu. Marylandský guvernér za Republikánskou stranu Larry Hogan řekl, že je sice vidět určitý pokrok, ale jedná se o nedostatečné a pomalé kroky. Frustraci z toho, že Trump nechce využít svých pravomocí a nařídit výrobu potřebného vybavení, vyjádřili také někteří členové amerického Senátu, a předložili návrh nového zákona, který by prezidenta donutil konat. Jeden z předkladatelů, senátor Chris Murphy, říká: „Současný systém, ve kterém státy a nemocnice bojují proti sobě, aby získaly nedostatkové vybavení, není nutný a je barbarský. Co je moc, je moc. V době krize veřejného zdraví je nutné centralizovat rozhodující zdravotnický dodavatelský řetězec a distribuci.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.