EU suspenduje pravidlo o rozpočtovém deficitu. Dočasně

Členské země mohou volně stimulovat ekonomiku, kterou poškodila pandemie koronaviru.

Evropská unie dočasně suspendovala omezení, která se týkají výše rozpočtových deficitů členských zemí. Země tak mohou volně utrácet a stimulovat ekonomiku bez obav z toho, že by je pak Brusel za to potrestal.

Na pondělním jednání ministrů financí došlo k suspendování pravidel, která se týkají deficitů zemí EU. Rozhodnutí má pomoci členským zemím vyrovnávat se s hospodářskými dopady epidemie.

Vlády mohou stimulovat svoje ekonomiky a napumpovat finanční zdroje do nemocnic, obchodu a do pomoci pro občany.

„Dočasná flexibilita pomůže národním úřadům udělat vše, co mohou, aby podpořily zdravotní systémy, obchod a pracovníky,“ řekl místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. EU podle Dombrovskise jedná i nadále rozhodně a solidárně se členskými zeměmi EU.

Evropská unie v normální situaci požaduje, aby členské země udržely svoje deficity státního rozpočtu pod 3 % HDP. Veřejný dluh má přitom dosahovat maximálně 60 % HDP. Evropská komise může (i když k tomu nikdy zatím nedošlo) členy eurozóny za narušení těchto pravidel potrestat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.