Cena americké ropy klesla k úrovni v roce 1999 a pak zkolabovala

Cena amerických futures reaguje na pokles poptávky po ropě i na informace o naplnění amerických zásobníků ropy.

Futures americké surové ropy v pondělí znovu propadly v ceně, informovala agentura Reuters. Americké futures na květen se pondělí ráno snížily o více než 10 % na úroveň, která zde nebyla od roku 1999. Večer už pak jejich cena zkolabovala a dostala se do mínusových čísel. Ke snížení došlo v kontextu obav, že americká skladovací zařízení budou díky malé poptávce po ropě brzy plná. Slovem futures se označují standardizované dohody, ve kterých se nakupující zavazuje koupit od prodejce konkrétní množství ropy za dohodnutou cenu. Umožňují vydělat na fluktuujících cenách ropy. Tyto smlouvy se obchodují na burze.

Objem uskladněné ropy zvláště v Cushingu v Oklahomě, který je dodávkovým bodem pro americkou ropu typu WTI, roste. Poptávka po ropě díky snížení ekonomické aktivity v důsledku koronavirové pandemie klesla. Cushingské uložiště ropy ještě není plné, ale panují obavy, že se brzy naplní, řekl v pondělí ráno Reuters analytik trhu Michael McCarthy.

Úložiště v ropných tankerech obsahují podle odhadů rekordních 160 milionů barelů.

V úterý ráno se cena ropy WTI v rámci jejího obchodování vrátila do zelených čísel. Cena se vyhoupla z mínusových čísel na cenu 1,38 dolarů za dolar za barel (zcela aktuální cenu najdete zde). Podle analytika trhu Kyle Rodda situace na trhu s ropou dokládá, že došlo ke zničení poptávky i nabídky.

Ropný trh ovlivňuje velký pokles poptávky po ropě, který je spojený s pandemií koronaviru. Ropný průmysl snížil produkci v souvislosti s odhadovaným poklesem poptávky o 30 %. Těžba ropy bude omezena v průběhu května, v rámci skupiny OPEC+ by se mělo jednat o celkem 9,7 milionu barelů za den. Přetrvávají ale obavy, že to nebude dostačující.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.