Default? Mezinárodní věřitelé odmítli plán restrukturalizace dluhu Argentiny

V případě, že vláda dnes nesplatí 500 milionů dolarů úroků z dluhopisů, směruje Argentina k defaultu.

Skupina velkých věřitelů Argentiny odmítla návrh argentinské vlády, který se snažil o restrukturalizaci dluhu v hodnotě 66,2 miliard dolarů. Věřitelé jsou toho názoru, že návrh přinese neférové ztráty pro zahraniční majitele dluhopisů.

Argentina minulý týden (informovali jsme zde) navrhla restrukturalizaci svého dluhu a její rozložení do celkem tří let. V důsledku by vládní plán vedl k oddlužení Argentiny ve výši 41,5 miliard dolarů.

Jihoamerická země nyní čelí hospodářské recesi, raketově rostoucí inflaci, a navíc rostoucí dluhové krizi. Vláda se snaží vyhnout defaultu prostřednictvím dohody s věřiteli. Ovšem její plány se ukázaly jako ne tak jednoduché. Skupina věřitelů ve svém vyjádření sdělila, že problémům Argentiny rozumí: „Naneštěstí nejsou, přes snahu skupiny a dalších akcionářů, návrhy, které obsahuje nedávno publikovaná tisková zpráva tím, co skupina může a bude podporovat.“ Věřitelé pak sdělili, že podle nich musí k tomu, aby se Argentina vydala na cestu udržitelného růstu a finanční stability, přispět všichni zúčastnění. Skupina také měla vládě předložit vlastní návrh restrukturalizace dluhu. Jeho obsah není znám.

Mezi členy věřitelské skupiny patří AllianceBernstein, Amundi Asset Management, Ashmore, BlackRock Financial Management, BlueBay Asset Management, Fidelity Managment & Research Co, T. Rowe Price Associate. Právní poradenství jim poskytuje firma White & Case. Celkově tato věřitelská skupina vlastní 25 % argentinských dluhopisů a více než 15 % tzv. směnných dluhopisů, které byly vydány při poslední restrukturalizaci dluhu.

I další věřitelská Argentina Creditor Comnitte (ACC) se vyjádřila v tom smyslu, že návrh vlády nepodpoří. Argentinské ministerstvo ekonomiky zprávy nekomentovalo.

Argentina nyní potřebuje splatit 500 milionů dolarů úroků za dluhopisy. Jejich splatnost je dnes, 22. dubna. Pokud peníze nesplatí, dostane 30denní lhůtu před vyhlášením defaultu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.