Mexiko vstoupilo do „fáze tři“ pandemie

Latinskoamerická země má přes 16 tisíc potvrzených případů nemoci. Některé soukromé nemocnice v hlavním města už nemají volné kapacity.

Mexiko minulou středu hlásilo více než 10 tisíc případů onemocnění koronavirem, což je jedno z nejvyšších čísel v celé Latinské Americe, informovala Reuters. Mezitím zasáhly mexickou ekonomiku nejen karanténní opatření, ale také propad světových cen ropy. Mexiko patří k významným producentům ropy.

Na začátku minukího týdne tak vstoupilo Mexiko do „třetí fáze“ pandemie, která je nejzávažnější. Zdravotničtí úřednici varovali před rychlým šířením viru.

Prezident Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) často vyjadřoval svůj optimismus – země podle něj pandemii překoná. AMLO zdůraznil význam silných rodinných vztahů a zatím odmítl agresivnější stimuly pro byznys a jednotlivce v zemi. Ještě 22. března mexický prezident povzbuzoval Mexičany, aby chodili do restaurací, zatímco jeho spojenci (například starosta hlavního města Ciudad de Mexico) začali nařizovat karanténní kroky, jako uzavírání kin a tělocvičen, a žádali občany, aby zůstali doma.

Podle nedělního průzkumu veřejného mínění jsou Mexičané spokojeni s tím, jak prezident země zvládá zdravotní krizi. Celkem 73 % hodnotilo prezidentova rozhodnutí ohledně karantény pozitivně, 17 % mělo negativní hodnocení. Ostatní dotázaní neměli na otázku názor. Průzkum se konal telefonicky mezi 549 Mexičany.

Menší podporu má ale AMLO v otázce ekonomické politiky. Pozitivně hodnotí kroky Lopez Obradorovy vlády celkem 62 % dotázaných, 32 % s nimi nesouhlasilo. Vláda vydala miliony v půjčkách pro byznys a postupně se snaží o uvolňovací kroky. Nicméně ve srovnání s jinými zeměmi je rozměr vládní pomoci v Mexiku stále skromný.

Mexická ekonomika je druhá největší v Latinské Americe. S problémy se potýkala ještě před pandemií. Nyní se očekává její pokles o 10 %.

Některé soukromé nemocnice v mexickém hlavním města aktuálně hlásí, že se přeplňují pacienty s nemocí COCID-19. Má se jednat o nejméně pět soukromých nemocnic, které v daný moment nemají další volné kapacity. Nicméně dalších asi 100 zdravotnických zařízení v Ciudad de Mexico má k dispozici volná lůžka.

Země má potvrzeno více než 16 tisíc případů nemoci, které podlehlo 1569 lidí (čísla se dají aktuálně sledovat zde, stále se mění). Jen v hlavním městě Ciudad de Mexico má být asi 4400 případů a 348 úmrtí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.