Prezidentské volby v Polsku se odkládají

Neshody kolem organizace prezidentských voleb byly konfliktním tématem nejen na úrovni vlády a opozice, ale i uvnitř současné polské vlády.

Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) se dohodla se svým mladším koaličním partnerem (strana Porozumienie) na tom, že dojde k odkladu prezidentských voleb, které se měly konat původně 10. května. Dohoda umožnila vyhnout se politické krizi. Informovala agentura Reuters.

Otázka načasování prezidentských voleb v době coronavirových karanténních opatření se v polské politice stala konfliktním tématem. Nejsilnější polská strana PiS trvala na tom, aby se volby konaly podle plánu. Neshody, jak se k volbám postavit, nebyly ale jen příčinou konfliktu s politickou opozicí, ale také hrozily tím, že dojde k vládní krizi kvůli jiným názorům koaličního partnera.

Neočekávaný odklad na základě dohody ve vládní koalici naznačuje, že došlo ke snížení napětí, i když není ještě jasné, jak budou oba vládní partneři postupovat dále s ohledem na nové prezidentské volby a jejich datum. Ve svém vyjádření vláda sdělila, že předpokládá, že by Ústavní soud prohlásil prezidentské volby za neplatné.

Šéf volební kampaně nynějšího prezidenta a spojence PiS, Adam Bielan řekl, že očekává, že by se prezidentské volby konaly někdy v červnu nebo na začátku července. Nynější prezidentský termín Dudy končí v srpnu. Pro vládnoucí stranu PiS je politicky důležité mít v prezidentském úřadu někoho, kdo bude podporovat vládní politiku.

Otázka toho, zda se prezidentské volby mohou konat korespondenční cestou, měla být tématem jednání polského parlamentu během čtvrtka. Nápad ale kritizuje opozice a také mezinárodní volební pozorovatelé jako překážku pro zajištění svobodných a férových voleb.

Vláda sklízí ale také kritiku za nynější odložení prezidentských voleb, protože tím měla porušit usnesení Ústavního soudu o změně doby konání voleb. Podle europoslance za vládní stranu PiS, Ryszarda Czarneckého, dosažená dohoda o odkladu voleb ukázala, že koalice je netknutá. „Na prvním místě máme pořád většinu v parlamentu. Máme většinu, a to je to nejdůležitější,“ dodal.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.