Bolsonaro má problém

Kauza podezření ze zneužití moci nabírá na obrátkách. Objevil se záznam, ve kterém Bolsonaro říká, že šéfa riodejaneirské policie je nutné odvolat. Prezident to odmítá.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro odmítl, že by za odvoláním šéfa brazilské federální policie v Rio de Janeiru byly jeho soukromé zájmy, tj. snaha ochránit vlastní rodinu a přátele. Právě kvůli odvolání šéfa federální policie rezignoval ministr spravedlnosti v Bolsonarově vládě, Sergio Moro, který pak svůj odchod zdůvodnil obviněním Bolsonora ze zneužití moci a bránění spravedlnosti.

Vyšetřovatelé nyní dostali k dispozici záznam, ve kterém Bolsonaro říká, že jeho rodina čelí perzekuci a změna na postu riodejaneirského policejního šéfa je nutná.

Bývalý ministr spravedlnosti Moro byl pozván ke zhlédnutí nového videa a jeho právník sdělil, že video potvrzuje obvinění vznesené proti prezidentovi. Morův právník vyzval ke zveřejnění záznamu.

Prezident Bolsonaro z vyšetřování obavy nemá a tvrdí, že v záznamu nepadlo slovo federální policie. „Bezpečí mojí rodiny je jedna věc. Nebojím se a nikdy jsem se nebál federální policie. Federální policie nikdy mě ani moji rodinu nevyšetřovala, to ve videu není“, řekl k případu prezident.

V případě, že by federální prokurátor obvinění Bolsonara z bránění spravedlnosti a zneužití moci potvrdil, mohlo by to vést k tomu, že by byl Bolsonaro jako prezident z funkce suspendován.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.