Americké námořnictvo operovalo u Tchaj-wanu

USS Campbell proplula citlivým Tchajwanským průlivem týden před inaugurací staronové prezidentky ostrova.

Americké námořnictvo vyslalo do oblasti Tchajwanského průlivu další vojenskou loď, a to týden před plánovanou inaugurací prezidentky země po jejím lednovém znovuzvolení do úřadu. Informovala agentura Reuters. Jedná se o geopoliticky citlivou oblast a také politicky citlivé téma pro Čínu, která Tchaj-wan vidí jako svoje území a součást Číny. Průliv je zhruba 160 km široký.

Trumpova administrativa ostrov silně podporuje, například zvýšeným prodejem zbraní, což Čína vnímá negativně. Vztahy mezi USA a Čínou jsou napjaté v kontextu pandemie nemoci COVID-19 a pokračujících obchodních sporů.

Loď USS Campbell proplula úzkým průlivem mezi Čínou a ostrovem Tchaj-wan podle informací amerického námořnictva ve středu. Tchajwanské úřady sdělily, že loď plula jižním směrem a prováděla zde „běžnou misi“. Podle informací čínského ministerstva zahraničí Čína proplutí americké lodi pozorně sledovala.

Vojenské aktivity USA a Číny v této oblasti v poslední době narůstají. Například minulý pátek měla čínská dopravní letadla se schopností včasného varování a elektronického boje s názvem Y-8 na krátko narušit vzdušný prostor Tchaj-wanu. Tchaj-wan na to odpověděl vysláním svých stíhaček do vzduchu a varováním.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.