Duda ztrácí předvolební náskok

Nové průzkumy veřejného mínění naznačují oslabení pozice současného polského prezidenta.

Předvolební náskok současného polského prezidenta Andrzeje Dudy se alespoň podle posledních květnových průzkumů veřejného mínění snížil. V dubnu měl Duda podporu 50 %, což by znamenalo, že by pohodlně vyhrál první kolo prezidentských voleb. Ty se měly původně konat 10. května, ale byly kvůli pandemii po žhavé politické debatě odloženy. Nové datum voleb je zatím předmětem politického boje. Poslední dva průzkumy už dávají Dudovi podporu mezi 35 až 39 %.

Ke změně došlo poté, co hlavní opoziční strana Občanská platforma změnila svého kandidáta na prezidenta. Stal se jím starosta Varšavy, Rafał Trzaskowski, který se hned umístil na druhém místě průzkumů. Naznačuje to napjatý volební duel mezi Dudou, který má podporu vládnoucího Práva a spravedlnosti, a Trzaskowským.

Polský parlament by měl tento týden nalézt východisko ze současného politického patu ohledně data konání prezidentských voleb. Dudovo pětileté období končí 6. srpna.

Průzkum od agentury PBS, který byl proveden mezi 18. až 19. květnem, ukazuje, že Duda má jen 35 % podporu voličů. Další průzkum od agentury Kantar ze stejných dnů tvrdí, že Dudova podpora je 39 %. Trzaskowski dostal podporu 21 a 18 % a další centristický kandidát Szymon Hołownia pak 19 a 15 %.

Ilustrační obrázek: Autor – Elekes Andor, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52551940

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.