EU apelovala na Trumpa, aby si odchod z WHO rozmyslel

Podle představitelů EU je nyní čas na mezinárodní spolupráci, nikoliv na její oslabování.

Evropská unie apelovala na amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se v pátek rozhodl přerušit vztahy se Světovou zdravotnickou organizací, WHO.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéfdiplomat EU Josep Borell v prohlášení sdělili, že v situaci globální hrozby je důležité společnou spolupráci posílit a nikoliv oslabit. EU Trumpa požádala, aby svoje rozhodnutí znovu zvážil.

Trump v pátek oznámil, že USA se stahují z organizace OSN kvůli tomu, že se podle něj stala loutkou Číny.

Trumpův krok kritizoval také německý ministr zahraničí Heiko Maas, podle kterého se jedná o „špatné rozhodnutí ve špatnou dobu“.

Trump pozastavil financování agentury OSN minulý měsíc a dal WHO třicet dní na to, aby se zreformovala. WHO přislíbila, že provede šetření ohledně svých kroků při řešení světové pandemie. V pátečním prohlášení Trump tvrdil, že čínští představitelé donutili WHO, aby zmanipulovala svět. K oznámení o odchodu ze Světové zdravotnické organizace, ve které je celkem 194 členských zemí, došlo v době, kdy jsou vztahy mezi USA a Čínou stále napjatější.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.